Vitamin B1 melindungi mata diabetes daripada serangan gula dalam darah

Terdapat bukti saintifik yang semakin meningkat bahawa vitamin B1 (thiamine) dan prekursornya, benfotiamine, boleh membantu mengatasi komplikasi serius diabetes, seperti buta: Saintis Itali Elena Berrone dari Universiti Turin melaporkan pada 30.9.09 September XNUMX di Kongres Persatuan Diabetes Eropah di Vienna tentang keputusan kajian eksperimen baharu. Menurut mereka, tiamin dan benfotiamine mampu melindungi sel-sel saluran darah terpencil retina mata daripada kesan merosakkan paras gula darah yang turun naik.

Menurut penyiasatan semasa penyelidik Turin, kepekatan gula darah yang berubah-ubah, seperti paras gula dalam darah memuncak selepas makan, secara mendadak mempercepatkan kematian (apoptosis) yang dipanggil pericytes dalam retina. Pericytes adalah sel yang melapisi dinding luar saluran darah kecil dan sangat penting untuk penjanaan semula dan penstabilannya. Kerosakan kepada pericytes dalam mata akhirnya boleh menyebabkan kehilangan penglihatan. Kencing manis adalah punca kebutaan yang paling biasa: selepas 15 tahun menghidap diabetes, 2% daripada semua pesakit diabetes buta dan 10% mengalami gangguan penglihatan yang teruk.

Die viel versprechende Erkenntnis der italienischen Wissenschaftler: Wurde Thiamin oder Benfotiamin zu den Perizyten-Zellkulturen hinzugefügt, konnte der schädliche Effekt der schwankenden Blutzuckerspiegel komplett vermieden werden. "Thiamin und Benfotiamin sind in der Lage, die Apoptose der Pericyten zu verhindern", fasste Berrone zusammen. Das deute erneut darauf hin, dass das Vitamin ein Ansatz sein könnte, diabetischen Gefäßkomplikationen vorzubeugen und/oder diese zu behandeln, so die Wissenschaftlerin.

Schon in früheren internationalen Studien wurde nachgewiesen, dass Benfotiamin wirksam die gefäßschädigenden Mechanismen hemmt, die für Folgeerkrankungen des Diabetes verantwortlich gemacht werden. In der Prävention und Behandlung diabetischer Nervenschäden (Neuropathien) wird die gut verträgliche Thiamin-Vorstufe schon seit vielen Jahren erfolgreich eingesetzt.

Warum in der Praxis die Vitamin B1-Vorstufe Benfotiamin angewendet wird, erklärt die Gesellschaft für Biofaktoren (GfB): "Benfotiamin ist fettlöslich und wird dadurch vom Körper und den Geweben in wesentlich größeren Mengen aufgenommen als wasserlösliches Vitamin B1. In den Zellen wird Benfotiamin dann in Thiamin ungewandelt." Das sei eine wichtige Voraussetzung, um gefäß- und nervschützende Effekte zu erzielen, heben die Wissenschaftler von der GfB hervor.

Quelle: Wien [ Gesellschaft für Biofaktoren ]

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