Reduir el risc: amb comprimits multivitamínics contra les malalties cardiovasculars?

Científics en alimentació de la Universitat de Hannover investiguen els beneficis dels suplements dietètics

Estan empaquetats en colors vius a les prestatgeries de les farmàcies i supermercats i suggereixen condició física i salut: vitamines, minerals o extractes vegetals com l’extracte de te verd. Les expectatives dels consumidors sobre els suplements dietètics són elevades i van des de la protecció de les malalties i la millora del rendiment fins a retardar els signes de l'envelliment. Però, què té els efectes beneficiosos de la vitamina C & Co? El professor Andreas Hahn i el Dr. Maike Wolters, de l’Institut de Ciències dels Aliments de la Universitat de Hannover, va voler saber-ne més i va llançar l’estudi de suplements dietètics hanoverians: 220 dones majors majoritàriament joves van participar a la fase d’estudi de sis mesos. La meitat d'ells van rebre un multivitamínic comú, i l'altra meitat van rebre placebos.

"Una de les sorprenents conclusions inicials de l'estudi va ser que el 30 per cent dels subjectes de la prova eren deficients en vitamines B1, B6 i B12 malgrat una dieta equilibrada", explica Wolters. Això s’explica en part per les malalties gastrointestinals sense símptomes que es produeixen amb més freqüència a la vellesa, que redueixen l’absorció de vitamina B12. Aquest dèficit es pot remeiar parcialment amb suplements dietètics.

Deutlich verbessert hat sich bei der Gruppe, die das Multivitaminpräparat erhielt, der Status der sogenannten Antioxidanzien, das sind die Vitamine C, E und Beta-Carotin (als Vorform des Vitamin A). Diese Vitamine sind dafür bekannt, die sogenannten "freien Radikalen" binden zu können, die bei der Energiegewinnung, also beim Verarbeiten der Nahrung, entstehen und die Zellen schädigen. Eine gute Versorgung mit diesen Vitaminen schützt vermutlich vor Krankheiten wie Krebs oder Herz-Kreislauf-Erkrankungen.

Als in der Bevölkerung weniger bekannt und auch deshalb stark unterschätzt, stellt sich das Vitamin Folsäure heraus. Bei Folsäuremangel steigt der Homocysteinspiegel im Blut. Homocystein ist eine Aminosäure, die nicht durch die Nahrung aufgenommen wird, sondern die der Körper selbst bildet. "Schon leicht erhöhte Homocysteinspiegel steigern wahrscheinlich das Risiko für Arteriosklerose und damit Erkrankungen wie Herzinfarkt und Schlaganfall", erklärt Wolters die Zusammenhänge. Abgebaut wird Homocystein unter Mitwirkung der Folsäure, Vitamin B12 und Vitamin B6. In der Studie führte die bessere Versorgung der Probandinnen mit diesen Vitaminen zu einer signifikanten Senkung des Homocysteinspiegels, auch bei den Frauen, die bereits vorher relativ niedrige Konzentrationen aufwiesen.

"Es ist bekannt, dass Menschen mit unausgewogener Ernährung, Raucher, Alkoholiker, chronisch Kranke, alte Menschen, Personen mit erhöhtem Stress oder Schwangere und Stillende von Nahrungsergänzungsmitteln profitieren können", erklärt Wolters. "Unsere Studie zeigt einen Nutzen aber auch für jüngere Seniorinnen, die eine ausgewogene Ernährung praktizierten und keiner dieser Risikogruppen angehören."

Ob sich die Supplemente auch lebensverlängernd auswirken, steht derzeit noch nicht endgültig fest und bedarf weiterer langfristiger Studien.

Font: Hannover [ Universitat de Hannover ]

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