Produksie & Dieregesondheid

Inisiatief Dierewelsyn

Inisiatief Dierewelsyn

Meer teenwoordigheid in die voedselsektor: verbruikersinligting deur die dierewelsyninisiatief

Vanaf April 2016 sal deelnemende voedselkleinhandelaars bewustheid van hul deelname aan die Dierewelsyn-inisiatief kan kweek //​Die doel van die verhoogde kommunikasie-aktiwiteite is om meer inligting en deursigtigheid aan verbruikers te verskaf

Lees meer

Maak verkorting van varkiesterte onnodig

"'n Sterk sein vir meer dierewelsyn in veeboerdery" NRW-staatsregering en NRW-landbouverenigings onderteken 'n gesamentlike verklaring oor die verkorting van varkiesterte

Die NRW-staatsregering en die twee landbouverenigings van Noordryn-Wesfale wil gesamentlik dierewelsyn in die varkhok versterk en die roetine snoei van varke se sterte oorbodig maak. Johannes Remmel, minister van landbou, en die presidente van die Wesfaalse-Lippe-landbouvereniging (WLV), Johannes Röring, en die Rynland-landbouvereniging (RLV), Friedhelm Decker, het nou 'n gesamentlike verklaring onderteken.

 “Met vandag se verklaring stel ons ’n algemene voorbeeld vir verantwoordelike veeteelt en meer dierewelsyn. Dit is 'n sterk sein vir dierewelsyn in veeboerdery. Omdat meer dierewelsyn die beste vinnig en oor die algemeen bereik kan word deur samewerking tussen die owerhede en boere,” het minister Johannes Remmel gesê. Saam is die ondertekenaars verbind tot dierevriendelike landbou ten einde volhoubare veeteelt in NRW te verseker. 

Lees meer

Belgiens Lebensmittelbranche mit klaren Zielen zur Ferkelkastration

Aus für Kastratenfleisch spätestens zu Beginn 2018 - Narkose keine Alternative

Die belgische Lebensmittelbranche und Landwirtschaft beabsichtigen bis zum Beginn des Jahres 2018 komplett aus der chirurgischen Ferkelkastration auszusteigen. Dies betrifft ausdrücklich auch die Kastration unter Allgemeinnarkose. Das bestätigte ein Sprecher des flämischen Ministerpräsidenten Kris Peeters auf Rückfrage.

Um diesen Entschluss zu verwirklichen, hatte kürzlich Ministerpräsident Kris Peeters Vertreter von Verbänden der Landwirtschaft, des Lebensmittelhandels, der Fleisch- und Futtermittelindustrie sowie der Hersteller von Fleischwaren zu einem Arbeitstreffen eingeladen.

Lees meer

Durchbruch für mehr Tierwohl: Puten-Eckwerte verabschiedet

Freiwillige Selbstverpflichtung der Branche tritt im Oktober in Kraft

Durchbruch für mehr Tierwohl: Nach über zwei Jahren intensiver Beratungsarbeit sind die grundlegend überarbeiteten "Bundeseinheitlichen Eckwerte für eine freiwillige Vereinbarung zur Haltung von Mastputen" verabschiedet worden. "Mit den novellierten Eckwerten und dem neu geschaffenen ,Gesundheitskontrollprogramm' gehen wir einen großen Schritt in Sachen Tierwohl voran", freut sich Thomas Storck, Vorsitzender des Verbandes Deutscher Putenerzeuger (VDP) und Vizepräsident des Zentralverbandes der Deutschen Geflügelwirtschaft (ZDG), über den von Putenwirtschaft, Politik, Wissenschaft und Tierschutz gemeinsam erzielten Konsens. An der Neufassung der 1999 etablierten Eckwerte, die 2004/05 einer ersten Zwischenbewertung unterzogen worden waren, hatte der VDP seit März 2011 gemeinsam mit Vertretern aus dem Bundesministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Verbraucherschutz (BMELV), den Fachministerien mehrerer Bundesländer sowie Vertretern von Wissenschaft, anerkannten Tierschutzorganisationen und dem Deutschen Bauernverband (DBV) gearbeitet. "Das ist eine beeindruckende Leistung aller Beteiligten, diesen intensiven Beratungsprozess konstruktiv zu einem erfolgreichen Ergebnis geführt zu haben", würdigt ZDG-Präsident Leo Graf von Drechsel das inhaltliche und zeitliche Engagement der über 30 Mitglieder der Arbeitsgruppe. Ein Engagement, das Früchte trägt: Mittlerweile liegen die Eckwerte in der finalen Form vor, am 1. Oktober 2013 treten sie in Kraft und gelten als freiwillige Selbstverpflichtung der Branche unmittelbar für jeden Putenhalter in Deutschland.

Kernstück der neuen Eckwerte ist das sogenannte "Gesundheitskontrollprogramm", das anhand tierbasierter Indikatoren vergleichende Rückschlüsse auf den Gesundheitsstatus und das Wohlbefinden der Puten ermöglicht. Dabei sollen unter anderem Parameter wie Tierverluste, Fußballengesundheit und Brusthautveränderungen herangezogen werden. Dieses Programm dient nicht lediglich statistischen Zwecken, sondern entfaltet praktischen Nutzen im Sinne zielgerichteter Verbesserungsmöglichkeiten: Im Rahmen eines Rückkopplungssystems werden die Putenhalter über die Ergebnisse aus ihren Herden informiert, um bei etwaigen Auffälligkeiten gemeinsam mit dem bestandsbetreuenden Tierarzt einen Gesundheitsplan erarbeiten und umsetzen zu können. An die Teilnahme am Gesundheitskontrollprogramm ist zudem die zulässige Besatzdichte gekoppelt. Weitere zentrale Änderungen der neuen Eckwerte betreffen unter anderem die Anforderungen an die Sachkunde der Putenhalter als Grundvoraussetzung für einen tierschutzgerechten Umgang mit den Tieren, die Bereitstellung von Beschäftigungsmaterial für die Tiere, die Strukturierung des Stalles sowie technische Vorgaben an die Versorgungseinrichtungen und die Lüftung.

Lees meer

Verbindliche Haltungsvorgaben für Puten statt Augenwischerei durch Geflügelwirtschaft

Friedrich Ostendorf zum vom Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft veröffentlichten Eckpunkte-Papier zur Putenhaltung

Freiwillige Branchenabsprachen bringen uns keinen Schritt weiter. Wir brauchen endlich rechtsverbindliche Vorgaben für die Putenhaltung, wie es sie für die meisten anderen Tierarten schon gibt. Zudem ändert die veröffentlichte Vereinbarung am wichtigsten Punkt in Sachen Tierschutz gar nichts: Nach wie vor sind viel zu viele Tieren pro Quadratmeter erlaubt. Wie und vor allem mit welchen Konsequenzen die neuen Untersuchungen am Schlachthof durchgeführt werden sollen, ist völlig unklar.

Obwohl der Zentralverband der Geflügelwirtschaft einen ,,Durchbruch für mehr Tierwohl" ankündigt, ändert sich an den Besatzdichten überhaupt nichts. Nach wie vor sind bei Hennen 52 kg, bei Hähnen bis zu 58 kg Lebendgewicht pro Quadratmeter erlaubt, also bis zu vier Tiere mit über zehn kg Gewicht. Auslauf und Frischluft sind auch nicht Bestandteil der Vereinbarung. Die Formulierung zur Einstreu ist außerdem viel zu unkonkret um wirklich sicherzustellen, dass den Puten trockene, lockere Einstreu zur Verfügung steht. Die Anzahl der Tränken wird teilweise sogar verringert.

Lees meer

Dierebeskerming of etiketbedrog

Verbruikersinligting-etikette is nie genoeg nie – 'n bydrae tot die bespreking

Dierewelsyn is op almal se lippe! Dit kan die mening wees van enigiemand wat die huidige mediaberigte volg. Veral vleisverwerkers is veral aktief in die publikasie van nuwe etikette wat bedoel is om voldoende dierebeskerming te bevorder. Nie-regeringsorganisasies, tensy hulle betrokke is, kritiseer die impak van sulke dieregesondheidsprogramme sterk. Daar is ook gereeld agtergrondberigte in die media, wat dikwels beskuldigings van groenwas bevat in die konteks van huidige dierewelsynsveldtogte. En die verbruiker? Om voor die verkoelde rak te staan ​​en oorweldig te word deur die menigte verskillende etikette.

Die onderwerp van volhoubaarheid en veral KSV (Korporatiewe Maatskaplike Verantwoordelikheid) word al jare lank breedvoerig en kontroversieel in die landbou- en voedselbedryf bespreek. Byna alle media relevant tot die bedryf het hierdie onderwerp in detail en soms op 'n inflasionêre manier opgeneem. En blykbaar altyd in die gees van die waarde van 'n volhoubare ekonomie langs die hele voorsieningsketting, wat uiteindelik deur die verbruiker beloon behoort te word.

Lees meer

Nuwe stalle vir proefpluimveeboerdery in Geel

Die proefpluimveeplaas het in 2014 twee nuwe stalle geopen. Die provinsie Antwerpen en die Vlaamse regering sowel as die pluimveebedryf belê meer as vyf miljoen euro in hierdie projek. Nuwe energiebesparende ventilasiestelsels word onder meer in die stalle getoets, wat ook ammoniakvrystellings verminder. Sodoende ondersteun die eksperimentele operasie die ekonomie in sy pogings om selfs meer omgewingsvriendelik, dierevriendelik en kostebesparend te werk.

Regoor Vlaandere genereer die pluimveebedryf 'n omset van 500 miljoen euro; Verlede jaar het dit nege persent van die totale omset van die Vlaamse landbou- en tuinboubedryf verteenwoordig. “Die provinsie Antwerpen is baie belangrik vir hierdie sektor,” beklemtoon Ludwig Caluwé, wat aan die hoof staan ​​van die landboudepartement in die provinsiale regering. “Die meeste pluimveeplase, verskaffers en kopers is hier geleë. “Daarom dink ons ​​as die provinsiale regering dit is belangrik om pluimveeboerdery as ’n bedryf te bevorder.”

Lees meer

Veevoerbedryf: Veeteelt en dierevoeding vereis 'n langtermyn grondstofstrategie

Die huidige hoë pryse op die graan- en veevoermarkte is nie net die gevolg van tydelike swak oeste nie, maar ook van strukturele en permanente toenames in wêreldwye vraag. Die Duitse Vereniging vir Dierevoeding e. V. (DVT) doen dus 'n beroep op meer politieke steun vir 'n langtermyn grondstofstrategie en sien dit as 'n belangrike bydrae om liggings vir veeteelt in Duitsland te verseker.

Lees meer

Backhaus: Die vraag na pluimveevleis neem voortdurend toe

In die lig van die voortdurende betogings teen die bou van veeteeltfasiliteite, veral in die pluimveesektor, het Mecklenburg-Voor-Pommere se Minister van Landbou en Omgewing, dr. Till Backhaus: “Die vraag na pluimveevleis neem oor die hele wêreld toe, maar ook in Duitsland. Die verbruik van pluimveevleis per kop van die bevolking in Duitsland het in 2010 tot 19,3 kg gestyg.” Dit is nie vir hom verbasend nie, aangesien die verbruik van pluimvee bydra tot 'n gesonde dieet. Pluimvee is laag in vet en hoog in proteïen. Dit bevat baie foliensuur, wat teen arteriosklerose beskerm. Die vet in hoenderboudjies is 'n poli-onversadigde vetsuur wat kan help om hartaanvalle te voorkom. Dieselfde geld vir kalkoenvleis.

Lees meer

Turkye-boere neem die inisiatief en hersien "sleutelfigure"

Dierewelsyn, wetenskap, besigheid en politiek by een tafel

Duitse kalkoenboere neem hul verbintenis tot dierewelsyn ernstig op. Om hierdie rede het die Vereniging van Duitse Turkye Produsente (VDP) onder die sambreel van die Sentrale Vereniging van die Duitse Pluimveebedryf (ZDG) op eie inisiatief 'n hersiening van die sogenaamde "Uniform Federal Parameters" begin. , as 'n stel reëls vir kalkoenboerdery, is 'n vrywillige ooreenkoms wat bindend is vir die bedryf verteenwoordig. Die VDP het nie net kundiges uit die wetenskap, politiek en sakeondernemings bymekaar gebring vir die konsultasies nie, maar ook verteenwoordigers van veral dierewelsynsorganisasies: “Dit is vir ons belangrik om saam te werk met alle relevante maatskaplike instellings en konstruktief om voortdurend alle aspekte van die Duitse Turkye ekonomie werk", beklemtoon VDP-voorsitter en ZDG-visepresident Thomas Storck. Ná die aanvang van konsultasies in Maart 2011 werk sowat 30 kundiges tans in subwerkgroepe oor die onderwerpe van veeteelttoestande, dieregesondheid en dieresorg. Die konsultasies sal na verwagting middel 2012 met 'n nuwe stel reëls afgesluit word.

Lees meer